Evenimentul organizat de Hubul de Inovație în Sănătate la finalul lunii iunie a marcat, pe de o parte, lansarea Planului Strategic al României în domeniul Studiilor Clinice, precum și extinderea Hubului prin semnarea Acordurilor de colaborare cu doi noi parteneri: Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) și compania Novo Nordisk România.

Prof. Univ. Dr. Laura Mazilu, Vicepreședinte SNOMR, a subliniat „Sunt onorată să reprezint Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) în Hubul de Inovație în Sănătate, acest demers deosebit de important pentru oncologia din România. Societățile medicale au un rol foarte important în promovarea cercetării medicale și, prin alăturarea SNOMR, completam expertiza Hub-ului cu componenta medicală. Trialurile clinice sunt un element indispensabil pentru a tine pasul cu inovația și cercetarea medicală și ne bucurăm că acestea se regăsesc drept pilon strategic în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate.”

În cadrul evenimentului, Cecilia Radu, VP & General Manager pentru Novo Nordisk România a menționat: „Suntem onorați că Novo Nordisk România s-a alăturat Hubului de Inovație în Sănătate, un proiect care urmărește dezvoltarea capacității de cercetare și inovare pentru întreg sectorul de sănătate, prin intermediul Planului Strategic al României în domeniul Studiilor Clinice.

Novo Nordisk este o companie care a luat naștere în urmă cu mai bine de 100 de ani, din dragostea pentru știintă și oameni a fondatorilor săi, August și Marie Krogh, iar eforturile în cercetare și dezvoltare au fost și sunt viitorul companiei noastre. Între anii 2019-2023, în peste 60 de țări, numărul pacienților incluși în studiile clinice, derulate de Novo Nordisk, a crescut de 2,5 ori. De mai mult de 30 ani, încă de la stabilirea companiei aici, România este una dintre acestea.

Alăturarea la Hubul de Inovație în Sănătate marchează o etapă importantă în misiunea noastră de a genera schimbare în viețile pacienților români diagnosticați cu boli cronice și așteptăm cu nerăbdare să contribuim la eforturile de a transforma România într-o țară competitivă, atractivă pentru investiții și de a construi împreună o societate mai sănătoasă.”

Planul strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice în domeniul medicamentelor de uz uman în România prevede implementarea unui model competitiv pentru studiile clinice, prin continuarea și consolidarea eforturilor deja realizate în acest domeniu. În prezent, în România sunt în desfășurare peste 400 de studii clinice, iar triplarea numărului de trialuri derulate ar poziționa România în prima jumătate a clasamentului în UE.