În contextul în care reprezentanții producătorilor de medicamente din România au avertizat recent că țara noastră se confruntă cu una dintre cele mai grave situații din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția farmaceutică, dependentă de importuri, Ministerul Sănătății, Alianța Universitară G6-UMF și Asociația Local American Working Group (LAWG) au lansat Hubul de Inovație în Sănătate, în cadrul unui eveniment amplu derulat la Palatul Parlamentului.

Demersul – transmis live de Sănătatea TV și RoHealthReview, desfășurat în Sala “Nicolae Bălcescu” din Palatul Parlamentului – vizează realizarea unei platforme unice care să încurajeze tinerii cercetători și antreprenori din România pentru a iniția și derula proiecte complexe, interdisciplinare, care să transforme practica medicală curentă.

Președintele Alianței Universitare G6-UMF: „Vom face activități de cercetare pentru dezvoltarea industriei de medicamente și dispozitive medicale românești

Semnarea Protocolului de Colaborare pune bazele unei platforme naționale menite să contribuie la dezvoltarea capacității României de a genera inovație prin cercetători români de top, ancorați în descoperirile științifice ale momentului, prin intermediul unui parteneriat public-privat unic în România, a subliniat prof. univ. dr. Octavian Crețu – Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara și Președintele în exercițiu al Alianței Universitare G6-UMF – care, în exclusivitate pentru Sănătatea TV și RoHealthReview,  a explicat modul cum acest demers va fi un aport și în susținerea industriei farmaceutice autohtone, segment foarte vulnerabil în prezent:

” Este un aspect foarte important, fiindcă la nivelul acestui hub se vor face studiile clinice prin care medicamentele – unele înainte de a fi puse pe piață, vor fi testate, analizate pe cât mai mulți pacienți, fiind șase universități implicate și evident că va contribui la dezvoltarea industriei de medicamente și chiar de dispozitive medicale românești. Fiindcă, e normal, vom face activități de cercetare și pentru industria românească”.

Reporter: Cum ar schimba politicile acest moment în privința colaborării dintre stat și companiile private?

Prof. univ. dr. Octavian Crețu: „Da, din păcate, așa este: în România există o prejudecată privind colaborarea dintre public și privat. Eu, având șansa să facă a doua specializare în Franța unde am lucrat într-un spital public-privat, pot să spun că nicio țară din lume – …nici măcar cele care au cel mai performant sistem de sănătate – nu au reușit doar cu domeniul public să atingă standardele necesare în favoarea pacientului, ci doar printr-o colaborare între cele două sectoare.

O colaborare trebuie bine reglementată prin lege, astfel încât să nu existe conflicte de interese, ci doar una loială. Cu siguranță, este un prim pas înainte: o deschidere logică până la urmă între partea universitară și de cercetare și partea industrială, fiindcă partea industrială care produce medicamente, dispozitive, dacă nu testează în hub-uri de cercetare – adică prin noi care avem expertiză medicală -, nu va ști niciodată dacă medicamentul este eficient, trebuie îmbunătățit, ce efecte secundare are care să fie eliminate, respectiv dacă dispozitivele sunt sau nu bune și ce ar putea fi făcut ca să fie mai bune…

Deci este logic, această colaborare, acest feedback trebuie să existe fiindcă toate acestea se vor răsfrânge până la urmă în beneficul pacientului din țara noastră.”

Reporter: Cu atât mai mult, acest subiect este critic la acest moment prin căutarea unor soluții la nivel național și european de reducere a dependenței de importurile extra-continentale.

Prof. univ. dr. Octavian Crețu: „Bineînțeles, până la urmă trebuie și noi să dezvoltăm industria noastră națională! Fiindcă, ați văzut, degeaba apare un medicament într-o parte dacă până reușim să îl ducem la noi în țară, durează câțiva ani până să testează ș.a.m.d.

Până la urmă va trebui să ne dezvoltăm industria, agricultura, domeniu medical… toate domeniile! Și în primul rând: să ne asigurăm noi, pentru noi, cele necesare!”

Reporter: Pentru că s-a pronunțat în cursul evenimentul dicuția pe pragmatism:  Când vom putea asista la niște efecte concrete ale acestor demersuri?

Prof. univ. dr. Octavian Crețu: „Ele nu vor fi spectaculoase ci vor crește în timp. Dar este un început. Fiindcă toate aceste testări, toate aceste studii clinice, au mai multe etape – studiile clinice au patru etape până când ajunge pe piață un produs – deci ele vor dura.

Dar este un început de colaborare și, cu siguranță, se vor vedea rezultate fiindcă, lucrând șase centre universitare împreună, numărul de cercetători va fi mult mai mare, numărul de pacienți implicați în studiu va fi mult mai mare și, evident, viteza de procesare va fi mult mai bună. Deci, în câțiva ani, se vor vedea rezultate!”.