În cadrul congresului Craiova Connects 2025, din 10-11 Aprilie, Alianța Universitară G6-UMF și Asociația Local American Working Group (LAWG) au semnat extinderea Protocolului de Colaborare pentru Hubul de Inovație în Sănătate. Hubul este un proiect de țară, o platformă de dialog și cooperare construită în parteneriat cu Ministerul Sănătății, ca membru fondator onorific-strategic. Platforma promovează o viziune care are inovația în centru și contribuie la dezvoltarea sistemului de sănătate, susținând conectarea cu cercetarea internațională în acest domeniu.

Hubul de Inovație în Sănătate a fost înființat în 2023, ca demers de stimulare a proiectelor strategice, cu impact pozitiv pentru sistemul de sănătate, pacienți, mediul academic și cercetarea medicală din România. Aceasta este singura inițiativă din România care reunește parteneri din sfera guvernamentală din sănătate, mediul academic medical și farmaceutic și industria farmaceutică inovatoare. Partenerii cooperează în acord cu prioritățile Strategiei Naționale în Sănătate 2023-2030.

Celebrarea a doi ani de cooperare strategică în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate a fost marcată cu ocazia evenimentului emblematic „Craiova Connects”, aflat la a patra ediție, a cărui temă științifică a fost obezitatea. În cadrul acestei întâlniri, dl. Prof. Univ. Dr. Dan-Ionuț Gheonea, Rector al UMF Craiova și Președinte al Alianței G6-UMF a declarat: „Obezitatea este una dintre cele mai serioase provocări de sănătate publică a prezentului, iar complexitatea acestei probleme cere un răspus pe măsură: bazat pe dovezi, integrat și susținut prin educație și comunicare responsabilă. Prin semnarea actului adițional de extindere a parteneriatului dintre Alianța G6-UMF și LAWG, cu contribuția strategică a Ministerului Sănătății, transmitem un mesaj clar: viitorul sănătății se construiește prin colaborare și prin investiții constante în inovație și educație medicală. Hubul de Inovație în Sănătate, dezvoltat cu efortul Alianței G6-UMF, este un spațiu de generare de soluții aplicabile pentru bolile netransmisibile, iar această întâlnire ne oferă cadrul propice pentru a evalua ceea ce am făcut până acum și cum putem continua”.

Reafirmând angajamentul pentru acest proiect de țară, Vicepreședintele Asociației LAWG, Frank Loeffler, a menționat „Suntem mândri să facem parte din această inițiativă unică în România, care reunește toți actorii cheie din domeniul sănătății pentru a construi un sistem de sănătate mai inovator și mai performant. În ultimii doi ani, Hubul de Inovație în Sănătate a demonstrat că o colaborare strategică între autorități, universitățile de medicină și industria farmaceutică inovatoare poate duce la rezultate tangibile – cum ar fi dezvoltarea Planului Strategic pentru Studii Clinice și dezvoltarea proiectelor de prevenție în bolile cronice.

Rolul mediului academic în transformarea sectorului sănătății este crucial. Extinderea acestui protocol de colaborare cu Alianța G6 ne permite să construim pe baza progreselor realizate până în prezent și să extindem proiecte de impact care promovează prevenţia, o mai mare conștientizare asupra bolilor, screening-ul şi sprijină cercetarea medicală din România.”

După doi ani de activitate dedicată stimulării transformării sistemului de sănătate, progresele Hubului vizează rezultate în aria studiilor clinice, precum și inițiative de educație și prevenție a afecțiunilor cronice prioritare. În 2024, prin cooperarea din cadrul Hubului și cu coordonarea strategică a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, a fost dezvoltat „Planul strategic pentru studiile clinice în domeniul medicamentelor de uz uman în România”, primul document cadru care setează o direcție în acest domeniu important, realizat cu contribuția a peste 50 de specialiști. De asemenea, cu sprijinul Hubului, vor fi implementate în 2025 o serie de proiecte de impact și campanii de comunicare cu focus asupra prevenției și depistării precoce a bolilor cronice netransmisibile. Pe parcursul celor doi ani de activitate, Hubul a organizat și a participat la numeroase workshopuri și evenimente menite să contribuie la dezvoltarea capacității României de a genera inovație pentru sistemul de sănătate, pacienți și pentru politica publică în acest domeniu prioritar.

„Într-un moment în care dialogul între perspective diferite e necesar și constructiv, Hubul reușește să creeze un spațiu deschis de colaborare, în care specialiștii din domenii variate pot lucra împreună pentru soluții durabile, bazate pe dovezi, în sănătate. Prin Hub ne dorim să extindem direcțiile strategice abordate și proiectele în următorii ani, înscriind România pe harta platformelor similare din Europa.” a adăugat Dr. Teodor Blidaru, Manager de Proiect pentru Hubul de Inovație în Sănătate.

Alături de membrii fondatori, în cei doi ani de activitate ai Hub-ului s-au alăturat noi parteneri externi, care contribuie la implementarea proiectelor și aduc perspective complementare în demersurile acestei platforme, reunind astfel asociații reprezentative ale pacienților, societăți medicale, asociația companiilor coordonatoare de studii clinice, companii farmaceutice inovatoare.

Asociația Alianța Universitară G6-UMF, în calitate de reprezentant al mediului academic medical și farmaceutic din România, are un rol esențial atât în promovarea intereselor învățământului superior medical, precum și în crearea unui cadru comun de cooperare în domeniile educaționale și științifice. Alianța este formată din Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara.

Asociația Local American Working Group (LAWG) este promotor al inovației în sănătate din România și susține dezvoltarea politicilor publice în sprijinul unui sistem de sănătate eficient, centrat pe pacient, conectat la cercetarea medicală internațională. Asociația reunește 14 companii farmaceutice lidere la nivel mondial în domeniul cercetării și biotehnologiei: AbbVie, Amgen, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, Johnson & Johnson, Merck Sharp & Dohme, Merck, Novartis, Pfizer, Roche, Sanofi, UCB.