Reuniunea „Studiile clinice în România – educație și competitivitate”, dezvoltată printr-un parteneriat între Academia de Științe Medicale (ASM) și Hubul de Inovație în Sănătate, în Parlamentul României, a marcat multiple realizări din sfera cercetării clinice în România. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia sărbătoririi a 90 de ani de activitate ai Academiei de Științe Medicale, dedicați domeniului cercetării științifice medicale și farmaceutice în România. De asemenea, reuniunea a marcat doi ani de la înființarea Hubului de Inovație în Sănătate, platformă care a inițiat demersul dedicat dezvoltării moderne a domeniului studiilor clinice în România. La eveniment au luat parte numeroși reprezentanți ai autorităților din sănătate, comunității științifice medicale, comunității academice medicale și farmaceutice, organizațiilor de pacienți, industriei farmaceutice inovatoare și industriei coordonatoare de studii clinice din România.

„Observăm deja o creștere semnificativă a numărului de studii clinice desfășurate în România, precum și a pacienților care beneficiază direct de acestea – mai mult decât dublu față de 2022. Este o evoluție care arată nu doar potențialul, ci și impactul potențial al acestui sector asupra sistemului de sănătate, asupra personalului medical și asupra economiei. Totodată, calitatea derulării acestor studii trebuie să rămână prioritară, dincolo de cifre. Felicit eforturile Hubului de Inovație în Sănătate și implicarea tuturor partenerilor – este un exemplu de bună practică în ceea ce privește colaborarea interinstituțională și strategică.” a declarat în cadrul evenimentului dl. Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

În plus, evenimentul se alătură acțiunilor la nivel global menite să celebreze Ziua Internațională a Studiilor Clinice pe 20 mai, pentru a recunoaște efortul a numeroși oameni care fac posibilă cercetarea clinică și îmbunătățirea tratamentelor și dispozitivelor medicale. Studiile clinice reprezintă o parte esențială a procesului îndelungat de dezvoltare a medicamentelor, fiind un mijloc de a genera dovezi privind eficiența medicamentelor în tratarea unor afecțiuni și de a sprijini luarea deciziilor de reglementare pentru medicamente noi sigure și eficiente.

„Cercetarea clinică este competițională, dar în beneficiul omului bolnav, care are în acest fel posibilitatea de a fi în contact direct cu terapii de ultimă generație și implicit ajutat să aibă acces la substanțe active revoluționare în domeniul medical. Specialiștii necesari în echipele de cercetare clinică au nevoie de formare continuă pe de o parte, de aceea prezența reprezentanților universităților la aceste dezbateri este esențială, pentru că pot ajuta concret prin programele educaționale pe care le propun. Cele două elemente aduse împreună pot aduce un progres constant în dezvoltarea studiilor clinice în țara noastră” a menționat dna. Prof. Univ. Dr. Doina Drăgănescu, Președinte al Comisiei Naționale de Bioetică din cadrul Academiei de Științe Medicale, Decan al Facultății de Farmacie UMFCD din București.

Progresul României în acest domeniu important este evidențiat de către dl. Farm. Dr. Răzvan Prisada, Președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR): „ANMDMR susține activ și consecvent cercetarea clinică în România, printr-un cadru de reglementare predictibil, transparent și aliniat la standardele europene. Suntem parteneri de încredere pentru toți cei implicați în studiile clinice – de la cercetători, la sponsori, până la pacienții care aleg să contribuie, prin participarea lor, la progresul științei medicale.

Felicit această inițiativă și efortul de a aduce împreună principalii actori ai sistemului de sănătate într-un dialog constructiv despre viitorul cercetării clinice în România. Este responsabilitatea noastră comună să încurajăm excelența, să sprijinim etica și calitatea, și să consolidăm poziția țării noastre ca un hub regional pentru studiile clinice.

Romania este singura țară din Uniunea Europeană cu un Plan Strategic asumat pentru atragerea studiilor clinice, disponibil pe website-ul ANMDMR. În plus, România are un potențial deosebit în desfășurarea cercetării clinice, iar un rol important îl are comunitatea academică.

Dl. Prof. Univ. Dr. Ionuț Gheonea, Rector UMF Craiova și Președinte al Alianței Universitare G6-UMF a declarat în cadrul evenimentului „Tema intervenției mele este una de importanță majoră: rolul universităților de medicină și farmacie în dezvoltarea cercetării clinice din România, într-un context european dinamic, competitiv și profund tehnologizat. România dispune de un capital uman remarcabil, de o rețea de spitale clinice, de pacienți bine caracterizați epidemiologic și, mai ales, de un corp academic implicat și dornic să contribuie la progresul științific.

Universitățile de medicină și farmacie sunt infrastructura vie a cercetării biomedicale. Ele formează resursa umană, dezvoltă laboratoare și centre de excelență, susțin etica și integritatea cercetării și construiesc punți între clinică și laborator.

Alianța G6 UMF – Cluj, București, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara – promovează o viziune comună: o Românie medicală competitivă, ancorată în rețelele europene de cercetare și capabilă să genereze inovație clinică cu impact internațional.

În acest sens, Alianța G6 – Ministerul Sănătății și Asociația LAWG au inițiat crearea unui Hub Național de Inovație în Medicină și Farmacie – o structură colaborativă, care își propune să conecteze: universitățile de profil, spitalele clinice, partenerii din industria farmaceutică și autoritățile și, nu în ultimul rând, pacienții. Prin acest Hub, dorim să facilităm accesul la studii clinice, să încurajăm cercetarea translațională și să accelerăm digitalizarea proceselor de cercetare.

Viitorul nu aparține celor care se tem de schimbare, ci celor care o modelează. Să fim, așadar, acea generație de universități care nu doar urmează trenduri, ci le creează.”

Datele sistemului european de informații privind studiile clinice (CTIS) evidențiază faptul că în luna mai sunt în desfășurare 548 de studii în 337 de centre medicale din România, dintr-un total de 9143 de trialuri derulate în Europa. Romania ocupă o poziție de mijloc în clasamentul statelor din Europa Centrală și de Est în privința numărului de studii desfășurate și a înregistrat progrese notabile în ultimii ani în acest domeniu important.

„Recunoscând importanța domeniului cercetării clinice și beneficiile dezvoltării acestui sector, partenerii reuniți în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate au contribuit la repunerea României pe harta inovației clinice, prin numeroase acțiuni derulate din ultimii doi ani. Acestea includ Planul Strategic coordonat de ANMDMR și dezvoltat cu implicarea a peste 50 de reprezentanți activi pe această temă, activități de comunicare și educare despre acest domeniu, precum și eforturile începute deja pentru dezvoltarea unei platforme naționale în care pacienții să poată identifica studiile clinice în desfășurare în România. Creșterea competitivității României în domeniul studiilor clinice depinde de numeroși factori, de aceea trebuie ca jucătorii importanți să se implice în permanență, iar sprijinul autorităților în coordonarea acestei direcții strategice să continuie, contribuind astfel la succesul unui sector cu impact medical, științific și economic.” a menționat Iulia Arif-Percă, Director Executiv al Asociației Local American Working Group (LAWG), organizație cu rol de membru fondator în cadrul Hubului de Inovație în Sănătate, precum și cu 15 ani de activitate în România.

Hubul de Inovație în Sănătate sprijină acțiunile propuse prin „Planul strategic pentru studiile clinice din România”, care vizează cinci arii de intervenție: informarea și promovarea educației privind studiile clinice, încurajarea dezvoltării resursei umane și a centrelor pentru trialuri, procesul de mobilizare și selecție al pacienților, promovarea la nivel internațional a potențialului României în domeniul derulării studiilor, precum și asigurarea unui mediu economic și fiscal competitiv pentru a stimula investițiile în cercetare clinică în România.