Planul Strategic al României în domeniul Studiilor Clinice

Hubul de Inovație în Sănătate a lansat Planul Strategic al României în domeniul Studiilor Clinice, în cadrul evenimentului organizat sub egida Ministerului Sănătății, Alianței Universitare G6-UMF, Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și Asociației Local American Working Group (LAWG).

Documentul strategic a fost dezvoltat sub coordonarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, cu participarea tuturor entităților cu rol activ în domeniu – autorități din sănătate, mediul academic medical, investigatori, asociații reprezentative ale pacienților, industria farmaceutică inovativă, industria coordonatoare de studii clinice din România, experți în politici publice de sănătate și economice – și cu expertiză tehnică din partea IQVIA România.

Implementarea unui model competitiv pentru studiile clinice în România, prin continuarea și consolidarea eforturilor deja realizate în acest domeniu, generează oportunitatea de a conecta România la cercetarea medicală internațională, crește accesul pacienților la tratamente inovatoare, determină atragerea investițiilor străine, contribuie la retenția personalului medical, transferul tehnologic, poate determina crearea a noi locuri de muncă și creșterea veniturilor la bugetul de stat.

Participanții la evenimentul de lansare a proiectului de plan strategic au reunit entități cu rol activ în domeniu, precum Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila (Ministrul Sănătății), Conf. Univ. Dr. Diana Păun (Consilier Prezidențial), Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga (Rector UMFCD și Președinte Alianța G6-UMF) – alături de reprezentanții Universităților de Medicină și Farmacie din București, Iași, Craiova, Timișoara, Târgu Mureș – Farm. Dr. Răzvan Prisada (Președinte ANMDMR), Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu și investigatori de renume reprezentând multiple arii terapeutice, SNOMR, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți COPAC, APAA, ANBR, ai industriei farmaceutice inovatoare, industriei CRO, ai mediului diplomatic.

În prezent, în România sunt în desfășurare peste 400 de studii clinice, iar triplarea numărului de studii clinice derulate ar poziționa România în prima jumătate a clasamentului în UE.

Cele cinci arii de intervenție prevăzute în planul strategic vizează informarea și promovarea educației privind studiile clinice, încurajarea dezvoltării resursei umane și a centrelor de studii clinice, procesul de mobilizare și selecție al pacienților, promovarea la nivel internațional a potențialului României în domeniul derulării studiilor clinice, precum și asigurarea unui mediu economic și fiscal competitiv pentru a stimula investițiile în studiile clinice.

Piața studiilor clinice din România este estimată la 45-50 de milioane de Euro în anul 2022, aducând o contribuție la bugetul de stat peste 12 Milioane de Euro. Triplarea numărului de studii clinice desfășurate până în 2026 ar duce piața la aproximativ 150 de milioane de euro anual, crescând considerabil veniturile la bugetul de stat.

Planul strategic, bazat pe o amplă consultare cu actori în domeniu, evidențiază faptul că studiile clinice contribuie la crearea unui sistem sanitar modern și orientat către inovație. Atât sistemul de sănătate, comunitatea medicală și academică, precum și economia națională beneficiază prin dezvoltarea acestui sector important, iar România are potențialul de a deveni un lider regional în domeniul studiilor clinice până la finalul anului 2026.

Reuniunea a marcat extinderea colaborărilor pentru HUB, prin semnarea Acordurilor de colaborare cu doi noi parteneri: Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR), respectiv compania Novo Nordisk România.

Dr. Teodor Blidaru, Manager de Proiect al Hubului de Inovație în Sănătate